dilluns, 16 de desembre del 2013

Les quatre metàfores i l'Scribd

Abans-d'ahir, dilluns 9 de desembre a l'aula de GTIC vam treballar les quatre metàfores:

  • L'ordinador com a tutor (la metàfora tutorial). L'ordinador ensenya a l'infant, el programa dona la teoria i després la posen en pràctica, utilitzen el mateix procediment que amb els llibres i les fitxes. Un exemple seria Entrena't per llegir o les activitats de JClic (programa per construir tutorials, els mestres dissenyant activitats perquè després les facin els seus alumnes).
  • L'ordinador com a alumne (la metàfora de la construcció). L'alumne és el mestre i ensenya a l'ordinador. En aquest cas, la visió de l'ús educatiu esta centrada en l'alumne, aquest és qui controla a l'ordinador, donant-li i indicant-li les tasques que ha de fer. Un exemple de programa seria l'Scratch el qual consisteix a donar instruccions al gat. És l'ordinador qui aprèn i no l'alumne.
  • L'ordinador com a simulador (la metàfora del laboratori). Permet a l'infant un aprenentatge a través del descobriment, l'infant aprèn a través de l'observació i l'experimentació. Un clar exemple seria el programa de la  Doctora xinxeta:


          Amb aquest joc podem entendre millor la realitat.

  • L'ordinador com a caixa d'eines (la metàfora de la caixa d'eines). Utilitza l'ordinador per a treballar. Cada vegada és més habitual que a les escoles els ordinadors no només s'utilitzin per a fer un aprenentatge a través de jocs sinó també l'utilitzen com a eina per escriure, dibuixar, classificar...   Un exemple és el Gimp.

Per acabar, dir que l'ordinador com a tal un cop el sabem utilitzar, ens permet centrar-nos en els aspectes més reflexius i creatius.

Al final d'aquesta sessió vam treballar amb l'Scribd que és un lloc web que permet pujar i mostrar continguts a Internet per compartir-los. Ofereix pujar arxius en format PDF, Word, Excel, Power Point, entre d'altres. Scribd crea un codi per a cada contingut de manera que permet posar el document en un bloc, wiki, pàgina web...

A continuació us deixo un vídeo en el qual ens explica com endinsar-nos en Scribd:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada